Осъдиха обирджии
Осъдиха обирджии / netinfo
С присъда по реда на съкратеното съдебно следствие Варненският районен съд наложи наказание пробация на двама младежи за извършени от тях в съучастие серия грабежи в периода 13 - 19 март 2008 г. 1 година пробация при двете задължителни мерки и 250 часа безвъзмезден труд в полза на обществото в продължение на 1 година постанови съдът за 17-годишния Стоимен Караджов. Другият съизвършител – 18-годишният Георги Пантелеев, получи наказание от 7 месеца пробация и 100 часа безвъзмезден труд. И двамата, като непълнолетни, в условията на продължавано престъпление и чрез употреба на сила и заплахи, извършили няколко грабежа на мобилни телефони, пари и дамска чанта. Отнетите чужди вещи са на обща стойност 915 лева.

Съдът осъди двамата младежи да заплатят солидарно сумата от 324 лв. обезщетение за един от потърпевшите, както и сумата от 99 лева плюс лихвите за нанесени имуществени вреди на друг от потърпевшите. По равно двамата подсъдими трябва да заплатят минималната държавна такса от по 50 лв. за уважените граждански искове, както и всички направени по делото разноски в полза на държавата.

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

В съкратено съдебно следствие Районният съд наложи 5 месеца ефективно наказание за кражба, извършена в условията на опасен рецидив от 46-годишния Мехмед Юсеин. На 26-ти юни 2000 г. той отнел 3 брави с четиристранно заключване, секретен патрон и дръжки от варненска фирма. Подсъдимият в момента изтърпява ефективно наказание по предходна присъда. Съдът определи Юсеин да заплати направените по настоящото дело разноски.

15-дневен е срокът за обжалване или протест на присъдата.