Районният съд във Варна осъди 29-годишен мъж от крайморския град за купуване на гласове, съобщиха от съдебната институция. 

По силата на постигнато между страните и одобрено от съда споразумение, мъжът е признат за виновен за извършването на престъпление против политическите права на гражданите.

След акция в Плевенско: Задържаха четирима души за купуване на гласове

Закононарушението е извършено през ноември миналата година в кампанията за изборите за президент и вицепрезидент на България и за Народно събрание.

В условията на продължавано престъпление за времето от 4 ноември до неустановена дата преди самия изборен ден, 29-годишният подсъдим с две отделни деяния предложил на двама души имотна облага - парична сума от по 40 лева на човек, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на конкретна политическа коалиция, регистрирана за съответните избори. 

Подсъдимият е с чисто съдебно минало. Съгласно одобреното от съда споразумение, той следва да търпи наказание от 6 месеца "лишаване от свобода", чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години.

Съдебният акт е окончателен.
БТА