Осъдиха германец за плажна кражба
Осъдиха германец за плажна кражба / снимка: sxc.hu

Германски турист бе осъден от Районен съд - Варна за извършена от него плажна кражба в курорта „Златни пясъци". 21-годишният Е. Кузу получи 4 месеца лишаване от свобода условно, с изпитателен срок от 3 години, съобщиха от пресслужбата на съда.

21-годишният младеж бе признат за виновен, че на 24 юли миналата година, около 2,00 часа през нощта в близост до дискотека в „Златни пясъци", извършил кражба на дамска чанта от австрийска туристка.

Подсъдимият се разхождал по плажната ивица с двама свои познати, когато забелязал оставена на шезлонг чанта и къпеща се в морето жена. Младежът вдигнал дамската чантата и продължил да върви като същевременно ровел из нея, за да провери какви по-ценни вещи може да вземе. Когато охранител от хотел наблизо насочил фенерче към подсъдимия, той грабнал мобилен телефон от нея и побягнал, а чантата подхвърлил на един от придружаващите го младежи, който малко по-късно бил настигнат и заловен от служители на реда.

На около 700 лева възлиза стойността на отнетото имущество от пострадалата австрийска туристка.

21-годишният германец е неосъждан. Съдебният акт подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.

Вкараха в ареста заподозрян за серия улични грабежи

С друго свое решение Районният съд наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на 22-годишeн младеж, привлечен като обвиняем за извършен грабеж. Спрямо 22-год. М.А. е предявено обвинение, че на 12 септември, след употреба на сила, отнел златни обици с висулки от преминаваща на улицата жена. Грабежът е извършен привечер на една от пресечките в района на Колхозния пазар. Пострадалата се прибирала с покупки от магазина, когато била застигната в гръб и стисната за главата, като нападателят със сила и издърпване успял да й отнеме накитите.

Според съда, младежът е с висока степен на обществена опасност, която се извежда от обстоятелството, че той е обвиняем в рамките на друго досъдебно производство в извършването на още 6 грабежа през сравнително кратък период от време. Съществува и риск обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление.

Определението по мярката за неотклонение подлежи на обжалване в 3-дневен срок.