Осъдиха 39-годишен за стотици пиратски дискове
Осъдиха 39-годишен за стотици пиратски дискове / Sofia photo agency, архив

Година и два месеца пробация е присъдата, която Районен съд - Варна наложи на 39-годишен мъж за възпроизвеждане на чужди авторски произведения. А. Денев бе признат за виновен, че на 28 септември 2010 г. в дома си възпроизвеждал върху компютърна система и общо 3319 компактдискове (CD и DVD) чужди произведения на литературата и изкуството, в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права.

Става дума за множество компютърни програми, филми и други аудиовизуални произведения, възпроизведени без необходимото съгласие на издателите на компютърните програми и на продуцентите на филмите и звукозаписите. Експертизата установява, че нито един от дисковете, намерени у подсъдимия, не съдържал белези на оригиналност и легитимност, липсвали специални кодове, обложки в специфичен стил, съдържащи информация за изпълнители, заглавия на албуми, информация за носителите на авторски и сродни права.

39-годишният мъж е с чисто съдебно минало. До присъдата се стигна след постигнато в съдебна зала споразумение. Съдебният акт е окончателен.

Иззетите по делото веществени доказателства се отнемат в полза на държавата и предават за унищожение.

Това е втората присъда, която Районният съд постановява за възпроизводство и разпространение на чужди авторски произведения за последните два месеца. В началото на април 36-годишен мъж бе осъден на 6 месеца лишаване от свобода условно и глобен с 500 лева. В апартамента му бяха открити две компютърни системи, преносима флаш-памет и 447 оптични диска с 521 компютърни програми, 1457 филми и аудиовизуални материали и 81 музикални произведения, всичките нелегални.