Освобождават предсрочно наркопласьор от бандата на Данов
Освобождават предсрочно наркопласьор от бандата на Данов / netinfo

28 предложения на началника на Затвора във Варна за условно предсрочно освобождаване на лица, които изтърпяват различен по размер наказания в местата за лишаване от свобода е разгледал Варненският окръжен съд. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата.

Съдът е уважил предложението за предсрочното освобождаване на 26 от предложените лишени от свобода. Условно предсрочно освобождаване от изтърпяването на останалата част от наказанието лишаване от свобода или пробация се допуска по отношение на осъден, който има добро поведение, работи, дал е достатъчно доказателства за своето поправяне и е изтърпял половината от наложеното наказание.

Сред тези, които ще излязат на свобода преди да изтърпят целия присъден размер на наказанието, е и Веселин Жеков. 40-годишният мъж е един от членовете на въоръжената престъпна група за наркоразпространение, склоняване към проституция и трафик на жени, ръководена в различни периоди от време от общинските съветници Иван Славков и Веселин Данов.

В началото на юни тази година, още преди да приключи мащабното дознание, Жеков сключи споразумение с Окръжна прокуратура Варна за изтърпяването на ефективна присъда в размер на 2 години и 4 месеца. Той призна вината си затова, че в продължение на 12 години - от есента на 1996-та година до май миналата година е участвал във въоръжената престъпна група, организирана и ръководена от Славков и Данов.

Държавното обвинение сключи споразумения с 19 от всичките 24 разследвани лица по мегадознанието, които признаха вината си и участието си в престъпната дейност. В средата на юли стартира и наказателното дело срещу останалите петима мъже - общинския съветник Иван Славков, Янко Колев, Николай Хаджимихайлов, Пейчо Пейчев и Свилен Николов, които поискаха процесът срещу тях да се гледа по общия ред.

Следващото заседание по това дело е насрочено за 25 януари 2010 година.