Освободиха от длъжност шефа на Терапията
Освободиха от длъжност шефа на Терапията / Darik Varna

Със заповед на министъра на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова от вчера проф. Красимир Иванов е освободен като член на съвета на директорите на МБАЛ „Св.Марина”. От същата дата са прекратени и правомощията му по договора за възлагане на управлението на лечебното заведение.

За нов член на съвета на директорите е назначен доц. д-р Жанета Гергиева. С нея ще бъде сключен договор за възлагане на управлението на лечебното заведение със срок до провеждане на нов конкурс и избор на изпълнителен директор. Доц. Георгиева е досегашен зам.-директор на болницата по диагностично-лечебната дейност.

В текста на заповедта на министъра не се посочват конкретни причини за освобождаването на шефа на най-голямата варненска болница.

През миналата седмица в някои медии се появиха публикации, че проф. Красимир Иванов може да се прости с шефския си стол, тъй като не бил уведомил МВР за прострелян пациент. Става дума за варненеца Йордан Димов-Юрката, прострелян на 28 август в курорта Слънчев бряг. Преди дни от ръководството на болница „Света Марина" излязоха с официално становище, според което няма нарушена правна норма от действащото българско законодателство от служители на здравното заведение свързани с приема и лечението на пациента.

Простреляният е постъпил за лечение в болницата на 29 август с вече обработена хирургично огнестрелна рана, в друго лечебно заведение на територията на област Бургас. При постъпването си пациентът е бил надлежно регистриран. От варненската болница заявиха, че не им е известно техен служител да е присъствал на мястото по време на нараняването, да е указал първа медицинска помощ на пострадалото лице, да е наясно при какви обстоятелства и как е настъпило нараняването и дали е имало свидетели, нито по какъв начин пациентът се е придвижил до Варна. На шестия ден след приема - на 3 септември на обяд, след поискване на органите на МВР им е била предоставена наличната медицинска документация и им е оказано пълно съдействие.

Проф. Красимир Иванов не бе открит за коментар във връзка с освобождаването му.