Оставиха в ареста ром, застрелял съселянин
Оставиха в ареста ром, застрелял съселянин / DarikNews.bg, архив

Костадин Иванов от Чернево, община Суворово, привлечен като обвиняем за разстрела на Станчо Георгиев от същото село, ще продължи да пребивава в ареста, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата. Състав на Варненския апелативен съд потвърди определение на Окръжния от миналата седмица, с което е била потвърден арестът на обвиняемия.

25-годишният Костадин е задържан под стража на 15 април миналата година. На Великден, в прекия сблъсък между две враждуващи фамилии („златарите” и „копанарите”) бил прострелян 27-годишният Станчо, а други двама са пребивавали известно време в болница с опасност за живота. Според свидетелски показания, събрани още в първите часове на разследването, именно Костадин е произвел фаталния изстрел и след това е дал указания как да бъде укрит пистолетът. Преправеният газов пистолет бил открит в двора на свидетел по разследването от Девня.

За да потвърди най-тежката процесуална мярка за принуда спрямо Костадин Иванов, който вече 9-ти месец е в ареста, днес Варненският апелативен съд се съобрази единствено със събраните в хода на разследването доказателства. И към настоящия момент преценката им обосновава предположението, че обвиняемият е съпричастен към разстрела на своя съселянин.

Престъплението е тежко по смисъла на закона, който предвижда наказание от 10 до 20 години затвор. Тежестта на санкцията води и този съд до извода, че ако е с по-лека мярка за неотклонение, обвиняемият може да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление. Готови са резултатите от няколко допълнителни експертизи, назначени са и нови три изследвания, които би трябвало да внесат повече яснота в казуса, отбеляза съдът. Преценката на експертните заключения обаче, както и въпросът с вината на Костадин ще се решава при гледане на делото по същество, уточни Апелативният съд и посочи, че това определение не подлежи на обжалване.