Оставиха в ареста мъж, обвинен в две престъпления
Оставиха в ареста мъж, обвинен в две престъпления / netinfo
Апелативният съд във Варна потвърди ареста на Стоян С.П. от село Казашка река, Варненска област, обвиняем по две дознания на ОД на МВР във Варна за подбудителство към убийството на 45-годишния Манол Х. и за убийството на 35-годишния Златко К. Това съобщиха от пресслужбата на институцията. Съдът определи като неоснователна жалбата на защитата на 41-годишния мъж срещу решението на Варненския окръжен съд от миналата седмица, когато Стоян бе първоначално задържан под стража по обвинението за подбудителство към убийство.

Досъдебното производство за отвличането на Манол е започнало срещу неизвестен извършител след изчезването му през лятото на миналата година. В късната есен на 2008-ма в Димитровград за тежко престъпление е задържан Недялко Д. – Момата. Разпитан пред съдия, той направил самопризнания и за други престъпления, в това число и за убийството на Манол, което извършил по поръчка на Стоян П.. Тогава по досъдебното производство за отвличането на Манол като обвиняем е привлечен и Стоян. Задържаният в Димитровград мъж насочил разследващите и към извършването на друго убийство – това на Златко К., за което Недялко обвинил Стоян. Било образувано второ досъдебно производство спрямо Стоян по обвинение за убийството на Златко К. При извършване на процесуално-следствени действия телата на убитите мъже били изровени в района на село Приселци и в района на село Гроздьово, община долни Чифлик.

Днес Варненският апелативен съд разгледа в две съдебни заседания жалбите на Стоян П. срещу постановения на два пъти постоянен арест. Както първоинстанционният съд, така и въззивната апелативна инстанция считат, че събраните гласни доказателства, справката за мобилните разговори между Стоян и Недялко и други материали дават основание да се направи предположение, че той е автор на престъпленията, за които се разследва. Втората съдебна инстанция потвърди ареста по обвинението за подбудителство към убийство и определи мярка „домашен арест” по второто обвинение. Стоян обаче ще остане в ареста заради тежестта на обвиненията и предстоящите множество процесуално-следствени действия. Мъжът е многократно осъждан, а последните му три присъди са за престъпления против личността и против собствеността, извършени при условията на опасен рецидив. На това основание Апелативният съд потвърди изводите на ВОС, че има опасност мъжът да извърши друго престъпление. Въззивната инстанция препоръча на наблюдаващия прокурор да обедини двете дознания, които се водят срещу Стоян П. в общо досъдебно производство.