/ ThinkStock/Getty Images
Варненският апелативен съд потвърди решението за задържане под стража на гражданина на Република Кипър Георгиос М. с цел да бъде осигурен при разглеждане на екстрадиционното производство срещу него.

Потвърдиха ареста на руснак, издирван за измами

Чужденецът се издирва в родината си за извършени 10 престъпления, сред които измама при продажба, легализация на приходи от незаконна дейност, издаване на чекове без покрития и други.

В Кипър престъпленията, за които е издирван Георгиос М., се наказват с максимален срок лишаване от свобода от 14 години. Те са наказуеми и по българското законодателство.

Прокуратурата скочи срещу чужденец, опитал да измами варненска банка с милиони

В периода от 2008-2016 год. в качеството си на собственик на фирма за покупко-продажба на недвижими имоти издирваният с ЕЗА придобил чрез измама сумата от  914 280 евро, с което нанесъл вреда на петима свои сънародници.

Обвиненият заявявал на потенциалните купувачи, че притежава изгодни имоти за продан в Каварна и Шабла. След като получил сумите, Георгиос обещал на купувачите да им издаде документи за собственост върху имотите, но не сторил това.

Издирваният кипърски гражданин получил пари с обещанието да съдейства на потърпевшите при инвестирането в имоти на територията на България.

Осъдиха варненски данъчен за укриване на данъци

Сумата обаче не била вложена в имоти. Георгиос обещал да я върне, но не направил тов
а. На други от потърпевшите си сънародници издал чекове за покриване на дълговете, които се оказали без покритие.

Георгиос беше задържан на 14 август, след като три седмици по-рано беше обявен за международно издирване с европейска заповед за арест, издадена от Окръжния съд в Никозия.