Остава бедственото положение в Шкорпиловци и Юнец
Остава бедственото положение в Шкорпиловци и Юнец / Sofia Photo Agency

Остава в сила бедственото положение в селата Шкорпиловци и Юнец. Това съобщи за Дарик Кръстьо Иванов, специалист от „Гражданска защита” в Община Долни Чифлик. Той посочи, че бедственото положение ще бъде отменено чак, след като водата в язовир „Юнец” падне под нивото на образувалата се пробойна в стената. Ситуацията се успокоява и изтича двойно по-малко вода, каза още Иванов. Той допълни, че крановете ще останат отворени, докато не се реши проблемът с дупката. До 3-4 дни се очаква нивото на водата да падне до необходимото, за да се отмени бедственото положение.

Пробивът в язовир „Юнец” е на около 3 метра под короната на стената. Дупката не е увеличила размерите си от образуването й.

Няма опасност от наводнения в Община Вълчи дол, информираха от Гражданска защита към района. Язовирите „Добротич” и „Есеница” се изпускат от преливниците. Нивото не е зстрашително, казаха още от общината.

Спокойна е и обстановката в Община Дългопол, увери Петър Петров, служител на Гражданска защита. Продължава контролираното изпускане на язовир „Цонево” с 60-70 куб.м/сек. Нивото на водата е на 40 см. от границата на преливане, посочи Петров. Има леко покачване на нивото на р. Камчия, но то не представлява опасност. Причината е топенето на снеговете заради затоплянето, посочи Петров.