Оспорват оправдателната присъда на бивш кмет
Оспорват оправдателната присъда на бивш кмет / netinfo
Варненският апелативен съд ще се произнесе в законния срок по протеста на прокуратурата срещу оправдателната присъда на бившия кмет на Долни Чифлик Стефчо Стоянов. Той беше признат за невинен за престъпление по служба, съобщават от пресотдела на съдебната институция.

През юли миналата година Стоянов беше оправдан по обвинение в извършване на престъпление като длъжностно лице, извършено през 2005 година. Тогава той е продал близо 6 дка и половина частна общинска собственост на ЕТ "Николинка Куликова - Никол". В хода на целия съдебен процес, който започна през ноември 2006 година, са разгледани няколко съдебно-технически експертизи, свързани със статута на въпросната площ, която е в землището на курорта Шкорпиловци и която е била актувана като частна общинска собственост през април 2004 година.

Върху тази земя е имало 3 обекта - "Плод и зеленчук", сладкарница и пивница, собственост на Николинка Куликова. Година по-късно собственичката кандидатства пред общината, за да закупи и земята, върху която са притежаваните от нея обекти. Кметът консултирал сделката с юрист и одобрил закупуването на имота без разрешението на Общински съвет и без търг. Комисия определила цената като се позовала на Постановление на Министерски съвет. Земята била продадена за 35 хил. лв. По-късно е устанено, че пазарната оценка на имота възлиза на 290 000 лв.

Обвинението настоява оправдателната присъда да бъде отменена, съдът да наложи условна присъда на Стоянов, да го глоби с 5000 лв. и да го лиши за определен срок от правото да заема държавна длъжност.