Осем кандат-кметове във Варненско с агентурно минало
Осем кандат-кметове във Варненско с агентурно минало / Sofia Photo Agency, архив

Сътрудници на бившата Държавна сигурност са били осем кандидат-кметове на населени места във Варненска област, сочи справка на сайта на Комисията по досиетата. Сред тях е настоящият кмет на община Аврен Красимир Тодоров, който се бори за нов мандат от коалиция „За нашето бъдеще”. Кандидатът от партия „Българската левица” за кмет на Аврен Марин Черкезов също е бил с агентурно минало.

В списъка фигурира още името на Желязко Петров, претендент за кметското място в Белослав, който е издигнат от инициативен комитет. Секретен сътрудник е бил и кандидатът на ДПС за кмет на с. Езерово Бейхан Хасанов.

Сред огласените са и Байзид Якубов от ГЕРБ, който иска да ръководи дългополското село Поляците, както и Мустафа Кайряк, кандидат за кмет на с. Партизани, община Дългопол, издигнат от „Единна народна партия”.

Под агентурното име Кузнецов е действал Веселин Димитров, кандидат на „Обединена социалдемокрация” за кмет на аксаковското село Слънчево. Като агент Стоян е разкрит кандидатът за кмет на суворовското село Чернево Георги Недялков, издигнат от „Партия за хората от народа”.

В цялата страна сътрудници на ДС са били 275 кандидат-кметове. Проверени са общо 8144 души, а други 1747 не подлежат на проверка, тъй като са родени след юни 1973 г. и са твърде млади, за да са били агенти.