Оригиналът на Панагюрското съкровище идва във Варна
Оригиналът на Панагюрското съкровище идва във Варна / Sofia Photo Agency, архив

Уникалното Панагюрско златно съкровище ще гостува във Варна. То ще бъде изложено в залите на ремонтирания Археологически музей, съобщи директорът на Регионалния исторически музей Валентин Плетньов.

Официалната церемония по откриването на обновената експозиция ще бъде на Световния ден на музеите – 18 май. Посетителите ще могат да видят съкровището, което ще пристигне директно от Панагюрище, няколко дни по-късно – на 23 май. Освен тракийския античен златен сервиз варненци ще имат възможността да разгледат находките от царски гроб, открити преди няколко години край с. Златиница, Ямболско. Ще бъдат показани златна диадема и огърлица, които са украсявали главата на погребаната край Синеморец през III в. пр. Хр. жена. Съкровища, задържани по митниците на България, също ще бъдат част от изложбата. Тракийските находки ще останат във Варна до края на септември, уточни Плетньов.

Той вярва, че съкровищата ще се радват на голям интерес и ще донесат значителни приходи. Подобна експозиция, в която са участвали Рогозенското съкровище, съкровището от село Борово, Русенско, за кратко Панагюрското съкровище, е имало през 2006 г. За около 3 месеца приходите на културната институция са били приблизително 960 000 лева. Около 400 000 лева от тях са били разпределени между музеите в страната, на които принадлежат отделните съкровища.

Археологическият музей във Варна затвори врати през есента заради мащабен ремонт, какъвто не е правен от 1983 г. След реконструкцията музеят ще разполага със 150 нови витрини на стойност близо 1 млн. лева.