/ Istock
Кампания за безплатно изследване на кръвната захар ще се проведе на 4-ти и 5-ти юли в от 8:30-11:30 часа в ДКЦ 4 с - бившата поликлиника на Окръжна болница, ет.2 профилактичен кабинет 211, съобщиха от Община Варна.

Задължително е предварително записване на тел. 0885/ 99-22-20. За да се изследва кръвната захар, е необходимо да не се приема храна поне 8 часа преди това, предупреждават специалистите.

Ягодите - богат източник на антиоксиданти и витамини за подобряване на здравето

Инициативата се организира от Центъра за обществена подкрепа, който функционира в рамките на проекта "Интегрирани мерки за социална интеграция и подобряване достъпа до образование на уязвими групи от община Варна“, със съдействието на ДКЦ 4.

Кампанията не е за диагностицирани диабетици, а за онези, които попадат в рискови групи, на възраст над 18 години. Това са хора с наднормено тегло, с диабетно болни в рода, хипертониците и др. Хората със завишени показатели ще бъдат насочени за допълнително изследване в лаборатория. 

Медиците напомнят, че поддържането на високи нива на кръвна захар може да доведе до увреждане на очите, бъбреците, нервите и кръвоносните съдове. Определящо значение има начина на живот - храненето, намалената физическа активност, стресът в ежедневието.

Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и други.