Определят с жребий председателите на избирателни комисии
Определят с жребий председателите на избирателни комисии / netinfo

Председателите на варненските секционни комисии за изборите за Европейски парламент ще се избират чрез жребий. Това решиха представителите на партиите по време на консултациите за броя на членовете и състава на комисиите, свикани от кмета Кирил Йорданов.

Предложението за жребия дойде от Любомир Роев от ДСБ, който се мотивира, че така ще има по-малко съмнения за честността на вота. На последните няколко избори председателските места на секциите с преобладаващо етническо малцинство бяха приоритет на една партия, което е нежелателно, заяви Роев. Разпределението на случаен принцип беше подкрепено от всички партии, с изключение на ДПС. Жребият ще бъде теглен в този следобед.

Още едно предложение на ДСБ срещна одобрение по време на консултациите. То предвижда председателят и секретарят на една комисия да не са едновременно от БСП и ДПС. Управляващите партии имат право общо на 217 председателски места и 204 секретарски във всичките 386 секции. Така след подобно разпределението в 23 от комиисиите те все пак ще имат свои хора и на двата поста.

Членовете на комисии на секции с над 300 избиратели ще бъдат 9. Разпределението е: БСП - 2,75 места, ДПС – 1,5, НДСВ – 1.25, АТАКА и ОДС – по 1, ДСБ, ГЕРБ и НАПРЕД – по 0,5. Комисиите на секции с по-малко от 300 избиратели ще бъдат съставени от 7 членове. БСП ще има 1,5 места, ДПС, НДСВ, АТАКА и ОДС – по 1, ДСБ, ГЕРБ и НАПРЕД – по 0,5.

Община Варна да осигури български знамена за всяка секция, поиска Юрий Колев от ОДС. Той предложи също българският химн да прозвучи в 6 часа сутринта в деня на вота за Европейски парламент.