Определиха срок за почистването след нефтения разлив
Определиха срок за почистването след нефтения разлив / netinfo
Поредна работна среща с цел набелязване на конкретни мерки за окончателното приключване на операцията по отстраняването на последиците от нефтения разлив се проведе в Областна администрация Варна под ръководството на Областния управител Христо Контров. Припомняме, че той бе причинен от моторен кораб Адалберт Антонов по време на бункероване с тежко корабно гориво на 24 юни тази година.

Участниците в срещата, сред които представители на “Морска администрация”, РИОСВ - Варна, Басейнова дирекция, “Корабно машиностроене” АД, “Гражданска защита”, БМФ, КРЗ “Одесос”, Военноморска база – Варна, "Булярд Корабостроителна Индустрия" АД и РИОКОЗ - Варна, бяха запознати с резултатите от последните огледи на засегнатата акватория и прилежащите брегови обекти.

Единодушно бе становището за необходимостта от предприемане на срочни мерки по окончателното ликвидиране на последствията от замърсяването и предписания, както за предпазване в бъдеще от подобни аварии, така и за опазване чистотата на морската вода в пристанищата в предвид на ежедневната производствена дейност.

Областният управител определи крайна дата 31 юли тази година за окончателно приключване на операцията по почистването на няколкото участъци по брега, които все още са замърсени в следствие на нефтения разлив.