Оправдаха младежи, хулиганствали на протеста снощи
Оправдаха младежи, хулиганствали на протеста снощи / DarikNews.bg, архив

Районен съд - Варна оправда трима 18-годишни младежи за прояви на дребно хулиганство по време на снощния протест срещу високите сметки за ток. На двамата ученици Ж. Георгиев и С. Михалев са съставени актове за констатирани прояви на дребно хулиганство, изразяващо се в нерегламентирана употреба на пиратки на публично място –  бул. „Вл. Варненчик”, по време на мирно протестно шествие срещу високите цени на тока. Съдът прие, че по делото липсват данни младежите да са проявили оскърбително отношение към граждани или полицейски служители и счете деянието за маловажен случай.

Спрямо третия младеж – К.Петков, също ученик, има съставен акт за констатирана проява на дребно хулиганство, изразяваща се в ползване на мегафон след даден сигнал за край на протеста, с което е създал предпоставки за смут сред тълпата и пречки за нормалното движение в района на бензиностанция „Лукойл” на бул. „Христо Ботев”. Съдът намери, че не са налице данни за оскърбително отношение към обществеността и органите на властта и обективно извършеното от 18-годишния ученик не представлява проява на дребно хулиганство, а евентуално нарушение на Наредбата за обществения ред.

Районният съд реши, че деянията на тримата младежи са с по-ниска степен на обществена опасност и не следва да им бъдат налагани административни наказания. Решенията на съда подлежат на обжалване в 24-часов срок.