Опера в Летния театър: Шест премиери, една от които световна
Опера в Летния театър: Шест премиери, една от които световна / netinfo

Шест премиери, едната от които световна, ще може да гледа варненската публиката в рамките на седмото издание на „Опера в Летния театър”. Маратонът започва 24 юни и ще продължи до 25 август, разкри в ефира на Дарик шефът на Театрално-музикалния продуцентски център Даниела Димова.

Първото заглавие е „Турандот”, а спектакълът се посвещава на голямата българска оперна прима Гена Димитрова, която тази година щеше да навърши 75 години.

На 28 юни е световната премиера на мюзикъла „Граф Монте Кристо”. Автор на либретото, текстовете за песните и музиката е Ив Деска - едно от големите имена на Холивуд, президент на световни музикални компании, продуцент на първата телевизионна изява на тримата тенори Павароти, Доминго и Карерас, автор на песни за Елвис Пресли и Селин Дион. Сценографията на спектакъла е впечатляваща, зрителите ще видят уникално зрелище, обеща Димова.

Програмата включва още „Бохеми” (2 юли), „Фауст” на Държавна опера Истанбул (5 юли), „Борис Годунов” (11 август), „Силата на съдбата” (13 август), „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха” (17 август) и ‘Българи от старо време” (20 август).

На 11 юли е премиерата на балетния спектакъл „Дон Кихот”.

Интересът към представленията на открито е много голям, разкри Димова. Тя се надява всички места в Летния театър, който събира над 2000 души, да бъдат разпродадени. За всеки спектакъл има резервна дата, ако той пропадне заради лошо време.

ТМПЦ Варна и Регионалния исторически музей възобновяват инициативата за театър в Римските терми. На сцената в археологическия обект през лятото ще се играят няколко постановки, а зрителите ще могат да видят и три музикални спектакъла.