Опашки от симпатизанти се извиха в мобилния щаб на ГЕРБ във Варна
Опашки от симпатизанти се извиха в мобилния щаб на ГЕРБ във Варна / снимка: София Стоянова-Йорданова

Стотици варненци преминаха през мобилния щаб на ГЕРБ в първите часове от откриването му на площада пред Фестивалния и конгресен център. Голяма част от тях получиха лично от Кирил Йорданов книга с автограф, в която кандидатът за кмет прави отчет за свършената работа през 12-годишното си управление. Друга част от жителите на морския град имаха възможност да разговарят с първите шестима кандидати в листата за общински съветници - Николай Апостолов, Иван Портних, Николай Пашов, Николай Георгиев, Иван Луков и Даниела Димова.

„Най-важното и основното, което ще направя в срещите си, е да убедя хората, че с европейските средства, които до момента спечелихме и продължаваме да печелим, ще има възможност да се освободят от бюджета на община Варна повече пари за социално подпомагане, за възрастните и социално слабите, за хората в неравностойно положение и най-вече за младите семейства”, изтъкна Кирил Йорданов. На въпрос ще видят ли варненци нови пътища и подобрена инфраструктура през следващите години, кандидатът за четвръти мандат отговори: „Естествено, че градската инфраструктура си е неизменен акцент. Въпросът е друг – да намерим повече средства за пътища с помощта на правителството и европейските програми”.

Именно подобряването на инфраструктурата трябва да бъде цел №1 на местните управници през следващия мандат. Така смятат голяма част от кандидатите за общински съветници от ГЕРБ. Досегашният председател на Общинския съвет Николай Апостолов, който е първи в листата, изтъкна, че неговите усилия ще бъдат в посока решаване на инфраструктурните проблеми и недостига на места в детските градини, както и за осигуряване на по-добро транспортно обслужване.

Директорът на Театрално-музикалния продуцентски център /ТМПЦ/ оперната прима Даниела Димова, която е в челната шестица, посочи, че каузата, за която ще работи при евентуален успех, е Варна да стане Европейска столица на културата 2019. Четвъртият в листата Николай Георгиев, по професия ветеринарен лекар, заяви, че сред приоритетите му ще бъде справянето с проблема с бездомните кучета.

Шефът на Гранд хотел-Варна Иван Портних, втори в листата след Апостолов, ще насочи усилията си за удължаване на туристическия сезон. „Има много неща, които могат да се направят и да дадат нов икономически тласък в региона. Едно от тях е привличането на 120-те хиляди туристи около града поне веднъж  да влязат във Варна по време на предстоя си”, каза спецът в областта на туризма.

Досегашните общински съветници Николай Пашов и Иван Луков, които също са в челната шестица, изтъкнаха, че трябва да има промяна в съзнанието на местните депутати, които ще влязат в градския парламент. „Те ще трябва да работят за благото на Варна, а не за свои частни или корпоративни интереси, ако има такива. Трябва да се продължи започнатото, а именно да се работи за едно открито и прозрачно управление. Необходимо е и да има повече решения на Общинския съвет, за да може градът да се развива”, казаха двамата общинари.