Онкоболни деца представят благотворителна изложба
Онкоболни деца представят благотворителна изложба / DarikNews.bg, архив

Първата голяма изложба-базар на произведения от деца - пациенти в Клиниката по детска хематология и онкология към УМБАЛ „Св. Марина“, ще се състои тази вечер от 18:00 часа в Градската художествена галерия „Борис Георгиев”. В продължение на 2 часа ще бъдат изложени голяма част от творенията на децата, ще има открит благотворителен базар и това ще бъде единствената възможност за желаещите да си закупят творба от дете.

Програмата за арттерапия е иновативна за българската болнична система и лично постижение на медицинския екип на Клиниката по детска хематология и онкология към УМБАЛ „Св. Марина“. Арттерапията като форма на релаксираща терапия може да осъществи контрол върху определени болестни симптоми, емоции и други затруднения по време на лечебния процес и да помогне за по-бързото възстановяване на пациентите и техните семейства, както на психично, така и на телесно ниво.

В това е убеден екипът на клиниката, който в началото на 2012 година въвежда  програмата ARTON -   арттерапия за деца с онкологични и хронични кръвни заболявания. Тя си поставя конкретни цели за постигане на пълноценно психично здраве и високо качество на живот на пациентите с онкологични и хронични кръвни заболявания на възраст от 3 до 18 години, както и на техните семейства.