Окончателно оправдаха бившия кмет на Долни Чифлик
Окончателно оправдаха бившия кмет на Долни Чифлик / netinfo

Бвшият кмет на Долни Чифлик Стефчо Стоянов бе окончателно оправдан, след като и Върховният касационен съд не го намери за виновен за престъпление по служба. Три съдебни инстанции не откриха престъпление в действията на Стоянов през 2005 година, когато като длъжностно лице е продал близо 6 декара и половина частна общинска собственост на ЕТ "Николинка Куликова - Никол".

Наказателното дело срещу екскмета на Долни Чифлик се гледа два пъти. За първи път процесът срещу Стоянов тръгна през 2006 година. Тогава в три съдебни заседания съдът изслуша десетки свидетели и няколко Съдебно-технически експертизи, свързани със статута на процесната земя. Тя е в землището на курорта Шкорпиловци и през април 2004 година била актувана като частна общинска собственост. Върху земята имало 3 обекта - "Плод-зеленчук", сладкарница и пивница, собственост на Куликова. Година по-късно тя кандидатствала пред общината да закупи и земята, върху която са притежаваните от нея обекти.

Тогавашният кмет Стоянов консултирал сделката с юрист и одобрил закупуването на земята без решение на Общинския съвет и без търг. Комисия определила цената като се позовала на Постановление на Министерския съвет №235/1996 година. Земята била продадена за 34 059 лв. По-късно експертизата установила, че пазарната оценка на процесния имот възлиза на 290 000 лв.

През юли 2007 година Варненският окръжен съд произнесе за първи път оправдателна присъда спрямо Стефчо Стоянов, обвинен в престъпление по служба. Заради допуснати процесуални нарушения година по-късно Варненският апелативен съд отмени изцяло присъдата и върна делото за ново разглеждане на друг съдебен състав, припомнят от пресслужбата на съда.

В началото на тази година Варненският окръжен съд за втори път оправда бившия кмет на Долни Чифлик Стефчо Стоянов по обвинението да е извършил престъпление като длъжностно лице. Оправдателната присъда бе потвърдена от Апелативния съд във Варна, а преди броени дни и от Върховния касационен съд. В решението е записано, че съдебните инстанции са извършили комплексна и обективна оценка на събрания доказателствен материал и правилно са приложили материалния закон. Правилен е изводът, че липсват доказателства, които да обосноват наказателна отговорност на бившия кмет на Долни Чифлик.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.