Оградата на Кабакум пада за Еньовден
Оградата на Кабакум пада за Еньовден / Dariknews.bg

Оградата на плажа „Кабакум“ трябва да падне за Еньовден. Тогава изтича седемдневният срок, който дава община Варна на концесионера на брега сам да махне опънатите бели ленти и да осигури свободния достъп на летовниците до пясъка и морето. До края на работния ден вчера трябваше да се яви упълномощено лице на софийската фирма "Контролно-заваръчни устройства" АД, която стопанисва брега за 20 години, и да му бъде връчен констативен протокол с предписание от извършената проверка на "Строителен контрол".

Еколози и възмутени варненци алармираха за скандалните заграждения миналата седмица. Те разпратиха до регионалното министерство и медии снимки на тентите с бетонни блокове, които не позволяват на хората свободен достъп до плажа.

„Община Варна дава срок от 7 дни, до 23 юни включително, да се махнат огражденията. В противен случай кметската наредба предвижда от 1000 до 5000 лв. глоба“, обясни за "Стандарт" Николай Няголов - шеф на общинска дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред".

Общината се задейства след писмо от МРР до кмета на Варна и след подадени жалби от летовници за поставените заграждения и бетонни колове и тенти. Те се оплакаха, че не могат да припарят през опънатите на 40 м ленти, които са точно до табелата с надпис "Свободна зона".

Концесията на софийската фирма е дадена с решение на МС от 1999 г., като контролът по договора се осъществява от Министерството на регионалното развитие.