Очертава се по-слаб сезон и за разходките по море
Очертава се по-слаб сезон и за разходките по море / снимка: Дарик Варна

Проверките на туристическите корабчета и водните атракциони започват следващата седмица, когато се очаква по-голямо раздвижване. Това съобщи за Дарик капитан Валентин Енчев, шеф на Морска администрация-Варна.

Проверка по суша е показала, че сезонът при плавателните съдове за превоз на пътници е все още слаб, което Морска администрация използва, за да спести малко финансов ресурс. „Решихме, че е добре да спестим разходи, защото използването на катерите струва доста скъпо на администрацията и държавата", сподели кап. Енчев.

Като цяло обаче се очертава по-слаб сезон за разходките по море. Към момента за Варненски регион са регистрирани и проверени около 40 плавателни съдове за сезонен превоз на пътници, при 65 действали миналото лято. Възможно е някои да изчакват, за да се види какъв ще е сезонът и дали ще си заслужава въобще пускането в ескплоатация, коментира шефът на Морска администрация-Варна.

При проверките на корабчетата за разходки ще се следи стриктно за слабости като претоварване на плавателните съдове, техническата годност и спасителните средства.
През последните години се забелязва по-голяма дисциплина сред стопаните на морски атракциони, каквито са и водните мотори. „Самите собственици на джетове вече разбраха, че е доста опасно да карат където си пожелаят", отбеляза кап. Енчев.

Реформата в Морска администрация, свързана с аварийно-спасителната дейност, е вече факт. Звеното, което отговаря за търсенето и спасяването по море, вече е отделна главна дирекция, на пряко подчинение на изпълнителния директор. Все още обаче няма избран шеф на дирекцията, уточни кап. Енчев. Според него преструктурирането ще спомогне за подобряване на организацията и контролът на работата в звеното.

„Това е една изнесена единица, разположена на Морска гара, където аз имах по-малък допир и възможност да бъда по-често там, да помагам и организирам доколкото мога, каквито задължения имах. Сега, с назначаването на директор, който само с това ще се занимава, там ще се погледне по-целенасочено, ще се търсят по-бързо и по-добре решения на проблемите", изтъкна варненският началник на Морска администрация. Според него, с извеждането на звеното за аварийно-спасителна дейност като самостоятелна дирекция, ще може да се помисли и за допълнително финансиране, защото това бил основният проблем.