Oчаква се значително преструктуриране на ВМС И ВВС
Oчаква се значително преструктуриране на ВМС И ВВС / Sophia Photo Agency

Очаква се да има значително преструктуриране на ВВС и ВМС, каза министърът на отбраната Аню Ангелов пред журналисти. Възможно е в някои поделения съставът да бъде увеличен, а в други - съкратен. Вероятно ще има допълнителна реорганизация на командните звена и като цяло в частите и подразделенията на бойната и логистичната поддръжка, посочи министърът.

По думите му съотношението като състав сега е 50 на 50 и това не е ефективно, вероятно е да има пренасочване от едни в други поделения и окрупняване на бригади. Ще има промяна в техния профил и въоръжението и техниката, с която ще разполагат, допълни министърът. По неговите думи от утре започва изслушване на различни работни групи, след което ще има заседание на Съвета по отбрана и до 9 август се очаква да приключи прегледът на структурата на въоръжените сили.

Според министър Ангелов най-голямото изоставане по отношение на модернизацията е във ВВС. Той прогнозира, че страната ни най-вероятно ще се откаже от балансирано развитие на трите вида въоръжени сили, заради рамките на бюджета. И вероятно всяка година ударението ще се поставя на различен тип въоръжени сили.