Обучение и стаж в едно във ВСУ „Черноризец Храбър”
Обучение и стаж в едно във ВСУ „Черноризец Храбър” / netinfo
1
63198
1
  • 1

Във Варненския свободен университет утре ще бъде прерязана лентата на центъра за учебно-тренировъчни фирми. „Такива учебно-тренировъчни фирми са създадени не сега, а преди доста време в рамките на учебната ни програма. Сега обаче те ще имат своя база, в която да се чустват наистина като в свой офис и да развиват дейността си”, каза в ефира на Дарик Варна проф. Анна Недялкова, президент на ВСУ. По този начин студентите ще придобиват стаж и практически мениджърски умения, докато се обучават в своята специалност.

През учебната 2012/2013 година по този проект във Варненския свободен университет работят 9 студентски компании с разнороден предмет на дейност - социално предприемачество, предлагане на туристически услуги, алтернативен транспорт, производство на зелена енергия, екологични инициативи и  производства. В тях участват над 55 студенти.

В центъра ще се обучават студенти от различни специалности. Те ще работят в квазиреална среда. „Представяме си, че имат ясен предмет на дейност, регистрират фирмата, правят маркетинг, създават бизнесплан за търсене на ресурси за развитието й, правят програми за подбор на персонал – всички процедури, типични за създаването на една малка фирма и един бизнес”, разкри проф. Недялкова.

Тя допълни, че много от фирмите, които са успешни, се регистрират и продължават да работят и след завършването на студентите. „Шест такива фирми заеха първи места в националния конкурс за учебно-тренировъчни компании”,  изрази задоволството си проф. Недялкова.

Идеята на центъра за учебно-тренировъчни фирми във Варненския свободен университет е да се превърне в постоянно действаща структура, която подпомага студентското предприемачество и търси реална подкрепа от страна на бизнеса за студентските проекти и бизнес идеи. Той ще е ядрото на предприемаческата студентска мисъл в университета и основа на бъдещи студентски бизнес и социални предприемачески инициативи.

Центърът се ръководи от доц. Миглена Темелкова - сертифициран от "Джуниър Ачийвмънт" преподавател  и единственият лицензиран обучител в България по методиката Грид на Грид института в Германия.


Образованието, което студентите получават във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”, е напълно сравнимо със западноевропейското. Това каза в сутрешния блок на Дарик Варна президентът на учебното заведение проф. Недялкова. По думите й дипломите от университета са със знак за качество от Европейската комисия, което ги прави конвертируеми без предварителни условия в Европа.

Във Варненския свободен университет студентите се обучават по 26 бакалавърски и над 30 магистърски специалности. Има и 20 докторски програми, поясни проф. Недялкова.

Най-предпочитани от младите хора са право, съдебна администрация, национална сигурност, психология, архитектура, дизайн, като голяма част от тях ползват партньорството на много европейски университети.

„Студентите по „Архитектура” и “Строителство на сгради и съоръжения” например работят много активно с италианската школа. Специалностите им са много търсени и силни”, изтъкна проф. Недялкова. Тя допълни, че в междурнародните конкурси, в които са участвали, студентите от варненския университет не са падали под второ място сред конкурентите си от 9-10 държави.  

Проф. Недялкова не скри притеснението си от наплива на млади хора към чуждестранни унивеситети. „Въпросът за бягството на студентите много ни вълнува и ние няколко години подред правим сериозни изследвания защо отиват в чужбина. Оказва се, че над 70% от тези млади хора търсят не по-качественото образование, а по-голямата гаранция за реализация”, сподели президентът на ВСУ. „Липсата на сигурност у нас продължава да е причината за напускането на младежите”, категорична е проф. Недялкова.

От броени дни е вече в сила новата структура на учебното заведение – стратегическото ниво на управление се поема от проф. Недялкова, а оперативното (учебно и творческо) от новия ректор на ВСУ „Черноризец Храбър” - проф. Галя Герчева. Президентът на университета ще поеме мениджмънта, международните контакти, както и цялостната организация на управленско ниво.

Цялото интервю с проф. Анна Недялкова е в звуковия файл.