Обучават варненски медици за действия при атентат
Обучават варненски медици за действия при атентат / Dariknews.bg

Първият в България Международен уъркшоп по антитероризъм стартира днес във Варна. Обучението е организирано от Медицинския университет съвместно с Посолството на Израел в България. Семинарът се провежда в рамките на 4 дни, като лектори са 7 водещи специалисти от Израел.

Един от лекторите е директорът на Специализирания институт по контратероризъм в Херциля Боаз Ганор, а останалите са ръководители на медицинските антитерористични звена в университетските болници в Йерусалим и Хайфа.

В рамките на семинара ще бъдат обучени първите в България спецекипи по конвенционален и неконвенционален антитероризъм, както и по медицинските аспекти на антитероризма. Идеята на организаторите е екипите, съставени от специалисти в различни институции, да проведат краткосрочни обучения в цялата страна.

„Това трябва да стане практика във всички учебни заведения и институции, а не само в нашия университет. Тези обучения не бива да са инцидентни, тъй като две години след атентата на летището в Сарафово нашата страна все още не е добре подготвена за реакция при случаи на атентат. Има празнина в образователната система, която трябва да се запълни“, заяви ректорът на МУ Варна проф. Красимир Иванов.

Посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз коментира, че подобни семинари ще спомогнат за подобряване на връзките между двете страни. Според него най-важният аспект е именно добрата медицинска подготовка при случаи на атентат.