/ БТА
Още в късните часове на неделя обстановката в общините на област Варна се нормализира, съобщиха от пресцентъра на областна управа в крайморския град. При изключителен синхрон на действията, много добро взаимодействие и комуникация между общините и институциите, организациите и фирмите, ангажирани за действия при усложнена зимна обстановка, областта се възстанови от урагана МАРКО в много кратки срокове.

По информация от оперативния дежурен в Областна администрация от понеделник сутрин всички пътища на територията на областта са проходими при зимни условия. Пътищата Варна – Добрич и Варна – Кичево са отворени и за автомобили до 3,5 тона. Усилено се почистват пътищата Ветрино – Аксаково, Ветрино – Тервел, Вълчи дол – Суворово, Искър – Вълчи дол, Изворник – Червенци, както и Аксаковска панорама – Оброчище. Село Голица (община Долни чифлик) и част от селата Момчилово ( община Ветрино) и Червенци (община Вълчи дол) са все още без ток, а няколко села са без вода. 

Зимна обстановка: Бедствено положение и затворени пътища на места в страната

В най-засегната от бедствието община Вълчи дол остава в сила бедственото положение и това е заради заледените пътища в района. Кметът Калоян Цветков е съобщил, че всички републикански и общински пътища са проходими при зимни условия, допълват от областна управа. От 5:00 часа тази сутрин пътищата се лугират и обработват със сол, защото са заледени.

Всички населени места от територията на община Вълчи дол имат ток, а днешният 27 ноември е обявен за неучебен. Днес следобед ще се вземе решение дали и утрешният ден да остане неучебен за учениците от Вълчи дол, а причината затова са заледените пътища, които създават проблеми за превоза на учениците.

Кметът на община Аксаково Атанас Стоилов е съобщил, че всички населени места от територията на общината имат електрозахранване. Общинските пътища се лугират. В община Аврен всичко функционира нормално, е информирал кметът Емануил Манолов. В Провадия всички населени места имат ток и вода. Учениците учат присъствено. Уличната мрежа е изцяло проходима при зимни условия, разчистват се и падналите дървета. Проходими при зимни условия за пътищата в общините Бяла, Дългопол и Долни чифлик. Навсякъде се предприема обработката им с сол и луга, за да се преодолее заледяването.

На територията на цялата област Варна няма бедстващи или пострадали от бурята, обобщават от пресцентъра на областна управа.
Данаил Войков/БТА