Общият устройствен план готов най-рано в средата на другата година
Общият устройствен план готов най-рано в средата на другата година / netinfo

Окончателният проект на Общия устройствен план на Варна ще бъде готов най-рано през средата на следващата година. Това прогнозира Лиляна Куцарова - директор на дирекция "Архитектура, градоустройство и устройствено планиране" в Община Варна.

До момента в администрациите са постъпили около 500 предложения и възражения относно предварителния проект. Те са изпратени в средата на септември до компетентните ведомства. Те трябва да дадат становища в 30-дневен срок, след което те да бъдат обработени съвместно с проектантите и специалистите по ОУП, обясни Куцарова. Всички предложения и възражения се описват и сортират тематично и по райони. Процесът отнема около 30 дни.

Следва внасяне на Екологичната част и ОУП в Министерството на околната среда и водите и след окончателното становище на ведомството, се насрочва заседание на Националния и общинския експертни съвети, на което да се приеме окончателният вариант на предварителен проект със становища по всички постъпили предложения и възражения. Тези от тях, които бъдат одобрени, ще бъдат отразени в проекта, който трябва да се разгледа от Общинския съвет и в последствие да се одобри от министъра на регионалното развитие.