Общините във Варненско затягат коланите
Общините във Варненско затягат коланите / Sofia Photo Agency, архив

Затягане на коланите ще има в почти всички общини във Варненска област.  Повечето проектобюджети, които все още са в процес на доизясняване, вероятно ще бъдат занижени в сравнение с миналата година, показа проверка на Дарик. И през 2012-та приоритетни за местните администрации ще бъдат образованието, социалната и здравната система, както и публичните услуги.

Масово свиват бюджетите

По-свит бюджет, макар и с малко, очаква кметът на община Провадия Филчо Филев. „Собствените приходи падат и не съм сигурен, че държавата би ги компенсирала”, поясни новоизбраният градоначалник.

Бюджетът на Бяла ще бъде съобразен с икономическата ситуация и ще бъде намален и в двете му части – приходи и разходи, разкри кметът Анастас Трендафилов, който преди няколко месеца спечели втория си мандат със съкрушителните 86%.

Не много по-различна е и ситуацията в Суворово. Кметът Павлин Паскевов, който също управлява втори мандат, заяви, че в малкия град ще се стремят, ако има намаление на бюджета, то да е минимално. „Ще се стараем да няма промяна в предвидените средства за общински дейности спрямо миналата година. Ще имаме и някои съфинансирания по оперативните програми и ще трябва да осигурим и тях”, каза  Параскевов.

Бюджет, предвиждащ режим на строги икономии, ще има община Аврен. Кметът Емануил Манолов, който през есента пое поста, разкри, че това се налага заради тежкото финансово наследство от предишното ръководство.

Аврен затънал в борчове, Суворово - отличник

„Борчовете натовариха общинския бюджет с близо 1 млн. лева. Хората явно са харчили предизборно. Ще се постараем тази година да върнем всички задължения, за да може общината да продължи да функционира нормално”, коментира Манолов.

Директорът на финансово-счетоводния отдел в Община Аврен Теодора Георгиева допълни, че предстои яко затягане на коланите. Договорните отношения с много фирми не са подновени, от февруари ще влезе в сила 15-процентното орязване на администрацията, детските градини в общината ще бъдат окрупнени.

Със задължения годината започват още Бяла и Провадия. Дълговете на крайморския град са към доставчици и към изпълнители на обекти. Кметът Трендафилов, който не уточни в какъв размер са задълженията, се надява те да бъдат покрити в рамките на първите няколко месеца.

Около 200 хил. лева пък са борчовете на община Провадия. „Те са за обезвреждане на отпадъци и по една процедура, която е в съда – за доставка на компютри”, обясни Филчо Филев.

Една от малкото общини не само във Варненска област, но и в цяла България, която започва годината на чисто, е Суворово. Тя няма нито един неразплатен лев. „Във вторник завърши проверка на Сметната палата. Те бяха приятно изненадани и учудени, че нямаме никакви задължения”, не скри радостта си Павлин Параскевов.

По-висока такса смет в Провадия


Добрата новина за повечето жители е, че местните данъци и такси няма да скачат. В Бяла дори има намаление на туристическия данък. Изключение прави Провадия, където е предвидено увеличение на такса смет. „То ще бъде средно с 15-20% в зависимост от това дали се плаща от физически или юридически лица. За това, че имаме незаконно депо тук, плащаме санкции на държавата. Реално средствата, предвидени за самата дейност по обезвреждане на отпадъците, си остават същите”, поясни кметът Филев.

Ремонтират центъра на Аврен


Общините имат сериозни планове по отношение на европейските програми. С пари от Европа през пролетта ще стартира ремонтът на централната част на Аврен. „Проектът е за около 3,8 млн. лева, с които ще бъде ремонтиран целият център на Аврен. Фирмите-изпълнители са избрани и със затоплянето на времето те ще започнат да работят”, каза Манолов.

В Бяла усилено ще се работи за възстановянето на археологическия комплекс на нос Св. Атанас, за който Европейският съюз е отпуснал 5,37 млн. лева. Амбицията е комплексът през следващите години да се превърне във водеща туристическа атракция в община Бяла.

В община Суворово тази година трябва да започне корекция и облицоване на „Хамам дере”, което е начало на р. Девненеска. През 2012 г. ще бъде също завършен спортно-възстановителният и културен комплекс, който е за 3, 8 млн. лева.

Местната администрация в Провадия пък е внесла проект за изграждане на нова пречиствателна станция, който е в процес на оценка. Проектът е на стойност 14 700 хил. лева без ДДС.  Очаква се скоро той да бъде одобрен и в рамките на годината да стартира неговото изпълнение.