Общините изоставали при предлагането на електронни услуги
Общините изоставали при предлагането на електронни услуги / netinfo

България е по-напреднала от страните в ЕС по разработване и прилагане на нормативна база и техническо оборудване в администрацията. Това заяви във Варна министърът на държавната администрация Николай Василев, който взе участие в семинар на тема „Експертна помощ за общинските и областните администрации”. Министърът припомни, че до момента ведомството му е предоставило 13 500 компютъра и над 5 000 периферни устройства на общинските и областни администрации. Над 64 500 служители са преминали обучение по информационни технологии от 2006 г. насам.

Няма друга европейска държава, която да се похвали с подобно постижение, заяви Василев. Според него обаче администрацията в България изостава по-отношение на предоставянето на електронни услуги. Всички общини трябва да се включат в процеса и да бъдат стимулирани чрез подобни семинари, коментира министърът. По негови думи това няма да стане бързо, но след период от време, ако дадена община не започне да предлага електронни услуги - тя ще търпи санкции.

С въвеждането на наредбата за административно обслужване опашките пред гишета намаляха и в това отношение сме изпреварили някои европейски страни, категоричен бе Николай Василев. Той припомни, че Варна е едната от двете български общини, в които е въведена система за измерване на удовлетвореността на клиентите от административното обслужване. От месец май в морската столица ще бъдат издавани удостоверения за наличие на реституционни наследници по електронен път.