Общината за „санкциите за милиони”: Твърденията са неясни и показват само непознаване на механизмите
Общината за „санкциите за милиони”: Твърденията са неясни и показват само непознаване на механизмите / снимка: Дарик Варна, архив

Твърденията, че Община Варна е санкционирана с милиони левове за нарушения по европроекти, са неясни и показват само непознаване на механизмите на еврофинансиране. Това заяви Ани Николова, директор на дирекция "Европейски и национални оперативни програми" в Община Варна, в отговор на разпространената информация, че на Общината са наложени санкции за около 2,5 млн. лв. по проектите, финансирани с европейски средства.

По-рано днес независимият кандидат за кмет на Варна Чавдар Трифонов обяви, че почти всяка втора обществена поръчка по европроектите бива санкционирана. А огромната част от глобите, наложени от управляващите органи, са за дискриминационни и ограничаващи условия в обществените поръчки.

„В никакъв случай не може да се твърди, че община Варна трябва да плаща подобни суми. Напротив, искам да напомня, че по време на правителството на Пламен Орешарски бяха спрени плащанията за България по Оперативна програма „Околна среда". Въпреки това успяхме да спасим проекти на стойност за близо 90 млн. лв., касаещи проектите „Реконструкция и модернизация на ПСОВ Варна", новото депо във Въглен, „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен", както и за пречиствателна станция „Златни пясъци".

Водеща община по проекта за тролейбусите е община Бургас, съвместно със Стара Загора, Варна и Плевен. В момента се водят дела за отмяна на така направените констатации на управляващия орган. Казусът е повдигнат от общините на европейско ниво, обединени са усилията да бъде решен положително. Спекулациите по тази тема са вредни и безотговорни не само за града, но и за други големи общини в България", посочва в отговора си Николова.

„Считам, че трябва да се адмирира направеното от сегашната администрация по отношение привличането и управлението на близо 300 млн. лв. по линия на европейските проекти за развитието на Варна", отбелязва още шефът на общинската дирекция "Европейски и национални оперативни програми".