Общината взема пролетни мерки за зимното почистване
Общината взема пролетни мерки за зимното почистване / netinfo
Големите търговски и промишлени обекти да създадат звена, които да отговарят за почистването на снега през зимата. Това предвиждат предложените от кмета Кирил Йорданов допълнения към действащата от 2005 г. Наредба за действия при ликвидирането на последствията при бедствия, аварии и усложнени метеорологични условия.

Големите заводи и супермаркетите ще трябва да разполагат и със собствен план за евакуация. При неспазването на изискванията ще бъдат налагани глоби, се посочва в проектонаредбата, уточни кметът Йорданов.

Санкции се предвиждат и за фирмите по снегопочистване, сключили договор с Общината. Предвижда се да бъда създадена комисия от общински служители, които ще проверяват на място количеството на заетата техника и изразходените материали, предвидени по договор за чистене на улиците.

В наредбата ще бъдат включени всички издадени от кмета заповеди, касаещи дейността по почистване на снега в града. Хранителните магазини и складовете, както и аптеките са длъжни да почистват от сняг прилежащите към обекта територии. Почистването на тротоарите пък ще е задължение на домсъветите и собствениците на къщи, които ще трябва да се оборудват с гребла и кофи, заяви градоначалникът.