Общината тегли нов заем, удвоява бюджета до няколко години
Общината тегли нов заем, удвоява бюджета до няколко години / netinfo
Банков заем в размер до 20 млн лева планира да изтегли през тази година кметската администрация. Това стана ясно по време на днешното заседание на общинската комисия по финанси и бюджет, на което бе одобрена предложението на общинските финансисти.

Заемът ще е необходим за обезпечаване изпълнението на одобрени проекти по оперативната програма "Регионално развитие", разкри зам.-кметът по финансите доц. Борислав Борисов. Според Борисов заемът ще бъде изтеглен при лихва не по-голяма от 5,5 %. Финансовата дирекция е изготвила 3 варианта за погасяване на кредита - за година, година и половина и две години.

Според изготвен от финансовата дирекция анализ на дългосрочното финансово състояние, община Варна може да обслужва дълг от 27 млн. лв. Анализът на общинските финанси сочи, че през 2017 година общинският бюджет може да достигне 381 милиона лева.

Тази година общината ще харчи 225,3 млн лева, решиха общинските съветници, приемайки макрорамката на бюджет’2008. Според разчетите за образование през тази година ще бъдат изразходени над 62 млн. лева, с 11 % повече спрямо миналата година. За здравеопазване се предвиждат 17,6 млн. лева, а за социални грижи – близо 10 млн. лева.

За благоустройство и комунални дейности се предвиждат 50,2 млн. лева, а за икономически дейности и услуги – над 46 млн. лева. 15,5 млн. лева са заложени за реализирането на инициативи в сферата на културата.

По предложение на председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов 125 000 лева по програма "Превенции" бяха пренасочени към изграждането на детски площадки. Също по предложение на Гуцанов, 280 000 лева от фонд "Приватизация" ще отидат за гимназия "Н. Лилиев".

Бюджетът предстои да бъде гласуван в сряда на редовно заседание на местния парламент.