Общината стяга музеи, детски градини и пътища с европари
Общината стяга музеи, детски градини и пътища с европари / netinfo

27 детски градини във Варна ще бъдат санирани с пари от спечелен проект на Общината по Оперативна програма “Регионално развитие”. Това съобщи в ефира на Дарик д-р Петър Радушев, оглавяващ дирекция “Международно сътрудничество” към община Варна. Стойността на проекта е 6 млн.лв.

Предстои и пълно обновяване на Социалния учебно-професионален център по проект за почти 6 млн.лв. Ще бъдат ремонтирани и 7 културни институции в морския град, сред които и Етнографският музей.

Общината е кандидатствала също по проект за 10,7 млн.лв., който предвижда ремонт на бул.”Трети март” и облагородяване на междублоковите пространства в кв.”Възраждане”. В края на март ще стане ясно дали ЕС ще одобри проекта.

Всяка община, която иска да кандидатства за европейски пари, трябва да има транспортен мастър план, заяви д-р Петър Радушев. Общината вече обмисля алтернативни модели за транспорт във Варна. ЕС ще отпусне 300 млн.лв., които няколко големи града в страната могат да усвоят за изграждане и ремонт на спирки, купуване на нови автобуси, както и преминаването им на алтернативно гориво.

Идеята на заместник-кмета по транспорта на Варна Свилен Крайчев за изграждане на монорелсов път е както екстравагантна, така и скъпа, но средства трябва да се намерят, коментира д-р Радушев. Осъществяването на подобен проект ще струва около 10-15 млн.долара на километър. Във Варна няма как да се построи метро заради подпочвените води, трамваите също не са решение, така че вдигане на транспорта над земята е добър вариант за морската столица, смята Петър Радушев.

Общината вече усвоява част от европейските средства по Оперативна програма “Регионално развитие”. Над 5 млн. 600 хил.лв. е спечелила администрацията за ремонт на пътните отсечки до Виница и до Каменар.