Общината ще търси европари за ремонт на подлезите
Общината ще търси европари за ремонт на подлезите / Дарик Варна, архив

Община Варна е защитила проект за финансова помощ през следващия програмен период, по който са предвидени 136 000 лева за проектиране на ремонтни работи на булеварди, междублокови пространства и на всички подлези по бул. ”Княз Борис I” – от ФКЦ до пътен възел „Почивка”. През следващия програмен период на оперативните програми ще се търси финансиране за строително-монтажните работи на подлезите.

Според районния кмет на „Приморски” Петя Проданова всички 35 подлеза в района се нуждаят от ремонти. Експерти на районната администрация са извършили оглед на подземните съоръжения и са набелязали най-неотложните поправки. Само за козметичните ремонти са нужни над 100 хиляди лева, твърди районният кмет. Петя Проданова е направила предложение тези поправки да бъдат включени в общинската инвестиционна програма за следващата година.

На територията на Варна има изградени 40 подлеза, всички са общинска собственост. През 2011 г. е обследвано състоянието на всеки един от тях във връзка с предоставянето им на концесия, която така и не се осъществи. Проучванията показват, че за привеждането на подлезите в по-добър вид са необходими около 350 000 лева, като тази сума е само за козметични, а не за основни ремонти. В момента на територията на Варна няма неосветени или непроходими подлези, но те се нуждаят от основно обновяване. През тази година за дребни ремонти и осветяване на пътните съоръжения са вложени 17 000 лв.