Общината ще бори бедността сред децата
Общината ще бори бедността сред децата / Darik Varna

Община Варна ще кандидатства по проект за социално включване на Министерството на труда и социалната политика, който цели намаляване на бедността сред децата чрез инвестиции в ранното детско развитие. Това стана ясно по време на заседание на общинската комисия по социални дейности.

Проектът предвижда изграждане на детска градина с капацитет 100 места и 6 помещения за разкриване на здравни и социални услуги.

Целевите групи за помощ са родители и семейства на деца до 3-годишна възраст и  на деца от 3 до 7-годишна възраст. Предвижда се да се осигури здравна консултация за малчуганите, допълнителна подготовка за равен старт в училище и индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увеждания. Ще бъде предоставена възможност за семейно консултиране.

Проектът ще се реализира 12 месеца, но идеята е след това да продължи да работи, каза д-р Здравко Марков, шеф на общинската дирекция по жилищна политика. Той допълни, че трябва да се гарантира, че в следващите 10 години няма да се променя дейността на създадените обекти.

Сумата, която може да бъде спечелена от общината за реализирането на проекта, е 2 млн. лева. За да има по-голям шанс сред кандидатите, тя трябва да участва със съфинансиране от 202 000 лева, посочи д-р Здравко Марков.

Цялото предложение беше принципно прието от комисията по социални дейности и беше препратено за разглеждане от комисията по финанси и бюджет.