Общината продава над 30 апартамента, за да кърпи положението
Общината продава над 30 апартамента, за да кърпи положението / DarikNews.bg, архив

32 общински апартамента да бъдат продадени на наемателите им, решиха съветниците от комисията по собственост и стопанство към Общинския съвет. Очаква се в местната хазна през следващите месеци да влязат над 660 хил. лева, с които да се закърпи затрудненото положение на общината.

Срещу продажбата на имоти общинска собственост скочиха варненци от групата „Обединени варненци за Варна“. „Мораториумът върху такива сделки трябва да продължи до избирането на нов кмет“, категоричен е Ивайло Василев. Според него решението на този въпрос може да изчака до кметските избори, още повече че някои от наемателите са заявили желание да купят жилищата преди няколко години.

Председателят на комисията Валентина Софрониева от ГЕРБ обясни, че част хората са получили одобрение за кредити и настояват за отговор от общината. Тя увери, че продажбата на апартаменти не е от онези разпоредителни сделки, които будят притеснения.

В подкрепа на Софрониева се изказа и Владимир Тонев от „Нашият град“, който изтъкна, че не става дума нито за публично-частни партньорства, нито за скрити бартери.

„Няма нищо задкулисно, нищо подмолно. В общината няма пари. Планът ни за тази година е от продажбата на общинска собственост в хазната да влязат 5,1 млн. лева, с които да се финансират определени дейности – ремонти на ДКЦ-та, учебни заведения и пр. До момента са изпълнени 480 хил. лева, което поставя под въпрос някои от поетите социални ангажименти“, поясни Тонев.

По време на дискусията стана ясно, че жилищата са в окаяно състояние, но се продават на сносни цени. „Няма я голямата ножица между данъчна оценка и пазарна цена, каквато имаше през 2008 г.“, увери Добромир Джиков от Българска партия „Либерали“.

Близо половината от апартаментите се намират в ж.к. „Владислав Варненчик“. Доста наематели в с. Каменар също са изявили желание да купят обитаваните от тях общински жилища.