Общината предвидила пари за проектиране, не е изхарчен нито лев
Общината предвидила пари за проектиране, не е изхарчен нито лев / Дарик Варна, архив

Нито лев от предвидените в общинския бюджет за тази година 750 хил. лв. за проектиране на инфраструктурни обекти не е изразходван по предназначение и няма стартирала поръчка. Това стана ясно на заседание на местната комисия по архитектура. Повод за тази констатация станаха дебатите на съветниците кои обекти във Варна са приоритет за ремонтиране с европари.

Само един от няколко предложени в сектора "Градска среда" ще бъде финансиран по ОП „Регионално развитие“ 2007 – 2013-та година, решиха общинарите. Те се спряха на варианта да бъде направен основен ремонт на бул. „Княз Борис I”, в участъка от бул. „Цар Освободител“ до бул. „Васил Левски“.

Строително-монтажните дейности по проекта са на стойност 10 млн. лв., обясни пред съветниците инж. Стоян Димитров - шеф на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване”. С парите, освен ремонт на главния булевард, ще бъдат реновирани подлезите под Фестивалния комплекс, до Икономическия университет и в кв. „Чайка“, ул. „Александър Стамболийски“, бул. „Приморски“. Предвидено е и обновяване на пазарчето в кв. „Чайка“, както и обособяването на нови паркоместа в района.

Първоначално за включване в проекта беше предвидена и ул. „Мара Тасева“, която също се нуждае от ремонт, но за да се вместят в параметрите му съветниците решиха обектът да отпадне за сметка на подобренията по бул. „Княз Борис I”. Въпреки това той ще получи общинско проектиране и ще бъде включен за кандидатстване за следващия програмен период.

По настояване на председателя на комисията по архитектура Таня Парушева местната администрация трябва да изготви становище дали би могъл да се разшири бул. „Приморски“ в частта му от Фестивалния комплекс до „Княз Борис I”, който попада в трасето на проекта.

За финансиране по схемата ще бъдат включени и обекти от образователната инфраструктура. Предвижда се да се подобри енергийната ефективност на СОУ "Димчо Дебелянов" и да се изградят нови корпуси на три детски градини, които ще осигурят нови 300 места. Детските заведения ще разполагат и с басейни. Общата стойност на строителните дейности е 4,5 млн. лв.

За 6 млн. лв. ще бъдат изградени 150 социални жилища в "Младост" за хора в неравностойно положение. Сред одобрените обекти няма нито един от културната инфраструктура.