Общината пак даде пари на Тубдиспансера, за да спаси сградата му от запор
Общината пак даде пари на Тубдиспансера, за да спаси сградата му от запор / Дарик Варна, архив

Да бъдат отпуснати 190 хил. лв. за погасяване на задълженията на Тубдиспансера във Варна, решиха съветниците от комисията по финанси. Заради натрупани дългове сградата на болницата бе пусната за публична продан. Изпълнителното дело е образувано заради дълг към НАП и доставчици. Съветниците одобриха отпускането на парите, за да бъде спряна продажбата на имота.

Христо Атанасов обясни, че е против системното гласуване на средства без Общинският съвет да има ясна концепция за бъдещето на лечебното заведение. Той добави, че за парите в размер на 3,5 млн. лв, които общината е отпускала досега на Тубдиспансера, е могло да се построи нова и модерна сграда.

Според Янко Станев вината на общинарите е в това, че не са упражнявали ефективен контрол и болницата е била източвана назад в годините.  Той изрази увереност, че проблемът може да се реши до два месеца, ако има и съдействие от правителството.

Ако не се погасят задълженията на болницата, запорите ще продължат и сградата ще отиде на търг, посочи председателят на местния парламент Тодор Балабанов. Той обясни, че първоначалната й оценка е била 800 хил. лв, докато в момента цената е паднала на 500 хил. лв.