Общината осъди наемател, чака хиляди за кафенето на Приморски
Общината осъди наемател, чака хиляди за кафенето на Приморски / снимка: Дарик Варна, архив

Бивш наемател на кафе-сладкарницата в сградата на плувен комплекс „Приморски" дължи на Община Варна близо 22 000 лева от неплатени наеми и лихви. Това стана ясно на заседание на комисията по собственост и стопанство към местния парламент.

От предоставена от общинската администрация справка става ясно, че „Калиопа-83" ЕООД е осъдена от Варненския районен съд да плати на Общината 18 227 лева от наеми, натрупани в периода декември 2012 - ноември 2014 г., заедно с обезщетение за забава в размер на 3645 лева. Отделно осъденият наемател трябва да плати и направените по делото разноски в размер на 1514 лв. От Районния съд има издаден и изпълнителен лист, който е с дата 18 март т. г.

„Калиопа-83" всъщност е новото име на „Джаки 83" ЕООД, с която беше сключен договорът за наем. Фирмата се свързва с Благомира Александрова, която беше общински съветник в предишния мандат на местния парламент.

Фирмата е представила последния си отчет в Агенцията по вписванията през 2011 г.
Към декември същата година въпросното дружество отчита загуба от 104 000 лева. В момента собственикът е близо 80-годишна жена, обяви пред колегите си съветникът Григор Григоров, цитирайки данни от Търговския регистър. Според Григоров става въпрос за „куха" фирма, от която Общината няма да получи парите си.

„При 104 000 лева декларирани загуби и дейност едно кафене, което не е отчитало никакви приходи, ясно е, че чакаме от умрял писмо", коментира Григоров.

Притеснително е, че в близо двегодишния период на неплащане на наема не са предприети никакви действия, заяви Христо Атанасов, според когото става въпрос за типичен пример за безстопанственост.

Трябва да се изясни кой носи персонална отговорност за несъбраните задължения и това да осъществи възпиращ ефект срещу други подобни действия. За това настоя Иван Иванов. „Далеч съм от мисълта, че 2 години някой е проспал, че тази фирма не плаща", каза още той.

Пак пускат под наем кафенето на басейн "Приморски"

Съветниците се обединиха около предложението да се въведе механизъм за контрол на наемните отношения за общински имоти. След като бъде формулирано и подготвено, то ще бъде разгледано на следващото заседание.

Търси се наемател на бюфета вляво от входа на Летния театър. Заведението ще бъде отдадено под наем след конкурс, като наддаването ще започне от 464 лева месечен наем. Избраният наемател ще трябва да инвестира в обновяването на обекта минимум 15 000 лева. От страна на Общината ще бъде посочен максималният размер на прилежащата площ, която наемателят ще може да заеме.

По предложение на Мартин Марков от конкурсните условия отпадат условията фирмите кандидати да имат поне 5 години дейност по смисъла на Търговския закон и не по-малко от 3 години доказан опит в сферата на общественото обслужване. От спсиъка бе премахнато и условието кандидатите да нямат влезли в сила наказателни постановления от РЗИ и Агенцията по храните.