Общината да преразгледа данъчната си политика, предлагат от БСП
Общината да преразгледа данъчната си политика, предлагат от БСП / Дарик Варна

Догодина групата на БСП в Общинския съвет ще предложи да се преразгледа цялостно данъчната политика на общината, както и алтернативен бюджет. Това разкри лидерът на червените Борислав Гуцанов. За пореден път той нарече управлението на ГЕРБ и кмета Кирил Йорданов безхаберно и импотентно.

„Общинският съвет се движи само по текущи въпроси. Няма глобалност и перспективност. Липсва координация между дирекциите в администрацията и местния парламент”, смята Гуцанов. Според него правилникът за работа на съвета системно се нарушава, а той самият се е превърнал в спомагателен орган на кметската администрация.

Лидерът на БСП определи като скандални проекта с Градски транспорт и проваленото въвеждане на Синята зона във Варна.

„Синята зона беше пряко организирана от ГЕРБ с ясното съзнание, че ще се краде от варненци. ГЕРБ и кметът носят вина за забавянето на проекта с Градски транспорт, както и за неустойката от 1,5 млн. лв, които най-вероятно общината ще трябва да плати”, коментира Гуцанов.

Според него електронната система за гласуване в Общинския съвет неминуемо трябва да бъде въведена, но в сегашния й вид.

„Тя е крайно неудачно структурирана. Не може да се следи кой и как гласува. Не се знае това поименно гласуване ли е, или не”, изрази мнение червеният общинар.

Общинският съветник от БСП Светлана Такева разкритикува социалната политика на общината. Според нея изкуствено се завишава капацитетът на социални центрове, за да се източват пари. Освен това от август не се отпускат еднократни помощи  за социално слаби, а те са принудени да дават пари, за да кандидатстват за тях.

От БСП попитаха още защо все още СУПЦ „Анастасия д-р Железкова” няма асансьори, топла вода и вертикална планировка, въпреки че за целта са отпуснати средства.