Общинари канят на протест срещу реститути
Общинари канят на протест срещу реститути / Дарик Варна

Реституиран имот, попадащ върху детска площадка до пощенски клон номер 10 в кв."Левски", стана повод от Общината да призоват живущите в района на протест срещу строителните намерения на реститутите.

Теренът е детска площадка повече от 30 години. Преди 3 години тя е била напълно обновена с общински средства. Възстановените собственици обаче са поискали строително разрешение за изграждане на кооперация върху площадката, разкри председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов. По думите му общинските юристи водят титанична битка срещу застрояването на площадката.

За спасяване на зелената площ тази неделя в 11 часа ще бъде проведена акция заедно с инициативен комитет от района. Общинският председател призова всички живущи в квартала да излязат за почистване и засаждане на дръвчета, храсти и цветя, като по този начин изразят волята си за запазване на площадката.

На реститутите ще бъде предложено да бъдат обезвъзмездени с общински терен на друго място. По подобен начин в кв."Чайка" са били "спасени" площите, на които бе изградена детска площадка, а в момента се строят спортни игрища, поясни Гуцанов.

По примера на кметство „Младост" във всички варненски райони до 2-3 месеца да бъдат изработени зелени карти, предложи общинският председател. На зелените карти ще бъдат описани всички междублокови пространства и детски площадки, независимо дали описаната площ е общинска, държавна или частна. На база на зелените карти ще бъде създаден Опорен план към Общия устройствен план. По този начин ще бъдат ограничени градежите върхи зелени площи. Проблемът е най-сериозен в район „Приморски", където има най-засилен инвеститорски интерес, посочи Борислав Гуцанов.

Фирмите, които се грижат за зелените площи в отделните райони, да публикуват на интернет страниците си графиците за почистване, за да може да се контролира опазването на зелените площи. Това предлагат граждани от „Приморски", разкри общинският съветник и организационен секретар на района доц.Огнян Къчев.