Община Варна ще спасява малките фирми в кризата
Община Варна ще спасява малките фирми в кризата / Дарик Варна, архив

Обществените поръчки, които община Варна ще обявява в бъдеще, ще бъдат изготвяни така, че максимален брой фирми да поемат изпълнението им, съобщи пред журналисти кметът Кирил Йорданов. Това означава, че ако досега една поръчка е можело да бъде спечелена от една фирма, от сега нататък те ще са шест-седем. Идеята е малки фирми с по 10-12 работници да имат възможността да оцелеят в трудните времена, обясни градоначалникът. Освен това предстоят разговори с представители на производствените кооперации на хората с увреждания, за да се види каква част от общинските поръчки могат да бъдат насочени към тях.

Кметът заяви още, че се правят първите стъпки за въвеждането на „синя зона” във Варна. Предстои да бъдат изготвени условията по обществената поръчка, която ще излъчи изпълнител на местата за кратковременно паркиране, уточни Йорданов. По думите му общината започва сериозна работа и по управлението на енергията. Ще бъдат предприети мерки за енергийна ефективност в учебните заведения, на уличното осветеление и пр.

До края на годината ще бъде завършено строителството на кръговото движение по магистралата за Златни пясъци, на изхода от Алея Първа. Дотогава в експлоатация ще влезе и мостът над дерето на ул. "Царевец". Строителните работи в междублоковото пространство срещу Мол Варна също ще приключат, обяви кметът. По думите му до Нова година ще завърши и първият етап от градежа на залата за бадминтон и тенис в кв. „Младост”. В началото на следващия месец пък официално ще бъде открита новата сграда на училище „Васил Левски” в кв. „Аспарухово”. До Коледа жителите в местността „Боровец-юг” и Каменар ще се похвалят с нови водопроводи, отбеляза градоначалникът.

Той допълни, че ще изпълни предизборните си обещания за намаляване възрастовата граница на пенсионерите за безплатно пътуване в градския транспорт от 67 на 65 години. От тази привилегия ще се възползват около 9 000 варненци, изчисли Йорданов. Ще бъдат актуализирани и колективните трудови договори на работещите в социалната сфера и в здравеопазването.