Община Варна ще кандидатства за безвъзмездна помощ за канализация
Община Варна ще кандидатства за безвъзмездна помощ за канализация / netinfo
Община Варна ще кандидатства за предоставяне на безвъзмездна помощ по оперативна програма “Околна среда” , по която може да се търсят пари за изграждане и модернизация на канализационните мрежи и пречиствателните станции. Целият размер на безвъзмездната помощ, за която могат да кандидатстват общините в страната е в размер на 75 милиона лева.

Едно от условията е да има съгласие на Общинския съвет за осигуряване на средства от бюджета за покриване на разходите по проекта, преди те да бъдат възстановени. Поради тази причина съветниците от комисията по архитектура одобриха предложението на администрацията и се съгласиха общината да започне предпроектни проучвания.

От общината обмислят да кандидатстват с един проект, чрез който да се търсят средства за реконструкция на канализацията в централната градска част, изграждане на колектор Битоля - Пирин, реконструкция на колектора на кръстовището на бул. “Република” и “Вл. Варненчик”, изграждане на канализация и водоснабдяване в кв. “Бриз”, местност Свети Никола, ОЗП “Метро”, изграждане на канализация и реконструкция на водоснабдителната мрежа на местност “Ален мак”, к.к. “Чайка”, канализация и водоснабдяване на кв. Изгрев”, местонст “Сотира”, Горна и Долна Трака.

Включено е още изграждане на колектор Галата- Аспарухово, както и канализация и водоснабдяване на селищните образования “Виница-север”, “Кочмар”, “Пчелина”, канализация и пречиствателни станции за “Звездица” и “Константиново”, както и предпроектни проучваия за местностите Боровец, Ментишето, Балъм дере и Клисе Баир.

По сигнал на граждани, които се оплакват, че месеци наред се бави одобряването на подробните устройствени планове /ПУП/ за централната градска част, за които се иска подписа на кмета, съветниците решиха още да отправят питане към градоначалника защо се бавят ПУП-овете.

Днес +