Община Варна осъдена за потрошена от паднало дърво кола
Община Варна осъдена за потрошена от паднало дърво кола / Дарик Варна, архив

Община Варна е осъдена да заплати щетите на лек автомобил, потрошен от паднало дърво. Делото срещу кметството е заведено от застрахователната компания, обезщетила собственика на потрошената "Мазда 6" с валидно „Каско", показва справка в постановените от Районния съд в морската столица съдебни актове.

Инцидентът е станал на 26 януари 2014 г. на ул."Проф. Фр. Ж. Кюри" №16. За въпросния ден е имало обявен оранжев код за силен вятър и снегонавявания в 15 области на страната, включително и във Варненска област. Поради влошеното състояние на пътищата вследствие на времето, огледът на увредения автомобил е бил осъществен на 31 януари.

Съдът стига до извода, че падането на въпросното дърво не е предизвикано в резултат от форсмажорни обстоятелства, а поради неосъществен достатъчен контрол върху състоянието му. В подкрепа на този извод е и установеният от неопроверганите показания на свидетел факт, че това е единственото дърво на улицата, което е паднало към момента на инцидента.

Искът е заведен срещу Общината като собственик на дървото и тъй като не е изпълнила вмененото й със закон задължение да осигури непрекъснато, безопасно и удобно движение през цялата година в процесния участък, който представлява общински път.

Съдебното решение е от март. С него Районният съд постановява Общината да заплати на застрахователната компания 3119.18 лева (изплатеното застрахователно обезщетение заедно с ликвидационните разходи), 320.28 лева мораторна лихва върху главницата и сумата от 994 лева, представляваща съдебно деловодни разноски.

От началото на година Община Варна е била осъдена и за още един инцидент на пътя, при който щети е понесъл лек автомобил „БМВ".

Инцидентът е станал на 21 февруари 2010 г. около 18,00 часа. Колата минала през пълна с вода дупка в асфалта на ул."Прилеп", на около 150 метра от входа на ВиК. В резултат била срязана предната дясна гума, предната лява гума изпуснала, отворили се два аербега - на предната дясна врата и на предната дясна колона.

От съставения протокол за ПТП е станало видно, че произшествието е станало поради преминаване на застрахования автомобил през необезопасена дупка с размери 1 метър в диаметър и 10 см дълбочина, намираща се на пътното платно.

Районният съд е постановил Общината да заплати сумата от 2165.80 лева (изплатеното застрахователно обезщетение и ликвидационни разноски по същата щета плюс лихва), както и 663.26 лева (обезщетение за забава в плащането на главницата) на фирмата застраховател. Общината е осъдена и да плати на застрахователната компания 850.60 лева разноски по делото.

И двете решения не са окончателни и подлежат на обжалване.