Община Варна кандидатства за три електромобила
Община Варна кандидатства за три електромобила / Live.Varna.bg

Първата станция за зареждане на електрически превозни средства бе открита днес във Варна. Зарядната колонка, разположена на открития паркинг пред Мол Варна, е дело на Център за енергийни решения и ЗК АД.  Съоръжението е подходящо за зареждане на всички марки и модели електрически превозни средства и е достъпно за ползване без такси до края на годината.

„Приветствам инициативата и поздравявам създателите на станцията, защото тя изцяло кореспондира с нашата политика за подобряване на качеството на въздуха“, заяви кметът Иван Портних, който бе гост на откриването на съоръжението, заедно с областния управител Стоян Пасев и кмета на район Младост Христо Христов.

Община Варна кандидатства за закупуване на три електромобила по първата национална програма за стимулиране използването на екологично чистите електрически и хибридни превозни средства. Програмата се управлява от Националния доверителен екофонд към МОСВ, в който постъпват средства от продажбата на емисионни квоти. „Така ще дадем добър пример и ще покажем на хората, че това е екологично по-евтин начин за придвижване“, поясни Иван Портних.

Кметът припомни, че във Варна се възстанови и разшири тролейната мрежа, а част от автопарка на общинския превозвач „Градски транспорт“ е с обновени превозни средства.

„Амбицията ни е следващата година дружеството да разполага със 100% нови автобуси - те са по-чисти от екологична гледна точка и имат по-малки разходи за ремонт, което ще даде възможност и качеството на услугата да се подобрява“, каза Иван Портних. Той допълни, че всички линии от градския транспорт вече са прехвърлени на общинската фирма. „Направихме нещо изключително значимо за града. През всичките тези години, печелившите линии са били обслужвани от частния превозвач, а нерентабилните – от общинския. Сега икономическата ситуация е коренно различна.

Първите цифри са изключително окуражаващи и показват, че приходите, които се генерират  от „Градски транспорт“ на дневна база, позволяват дружеството да покрива своите експлоатационни разходи, да обслужва старите си задължения, трупани във времето, и да може да инвестира в автопарка си“, каза кметът.

„Помните, че в годините назад имаше опити за фалит на дружеството. Към днешна дата с нескрито задоволство казвам, че въпреки явната и скрита съпротива на много фактори, чрез всички усилия, които хвърлихме, „Градски транспорт“ е  фирма, която ще може сама да се надгражда“, заяви Иван Портних. Той посочи, че в одобрената инвестиционна програма на общината са заложили 9 млн. лв. за закупуването на нови превозни средства.