Обществена трапезария храни социално слаби в Бяла
Обществена трапезария храни социално слаби в Бяла / Dariknews, архив

Проект „Обществена трапезария” стартира от утре в Община Бяла. Той има за цел подобряване качеството на живот и осигуряване на помощ и подкрепа на лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях и самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии на територията на Бяла. Проектът включва както гр. Бяла, така и селата Попович, Дюлино, Господиново и Горица. Бенефициенти са предимно възрастни хора, социално слаби, трудно подвижни, хора с ниски доходи.

Със заповед на кмета на общината Анастас Трендафилов е сформирана комисия, която да приема и разглежда подадените заявления за включване в проекта и да одобри бенефициентите. В комисията участва и представител на Дирекция „Социално подпомагане”.

Доставката на храна се извършва от мястото на нейното приготвяне до местата, определени за обществени трапезарии и до домовете на трудно подвижните лица.

В населените места са разкрити обществени трапезарии, като за тази цел се използват пенсионерските клубове. На трудно подвижните лица храната се доставя по домовете им, при желание от тяхна страна.

Всичките 85 ползватели ще получават топла супа, обяд и хляб. Проектът е на стойност 12 155 лв. и ще продължи 3 месеца.