Обявяват зоните за улов на рапани
Обявяват зоните за улов на рапани / Дарик Варна, архив

Зоните за извършване на рапаноулов в Черно море ще бъдат обявени на публично обсъждане, организирано от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). На срещата от 14 часа в "Морска администрация" - Варна ще присъства шефът на рибарската агенция Драгомир Господинов, експерти на агенцията и представители на Института по рибни ресурси.

На публичното обсъждане са поканени всички заинтересовани лица, допълват от ИАРА.

На подобна дискусия в края на април стана ясно, че при оформянето на зоните се взима под внимание мнението на Института по рибни ресурси - Варна. От там предлагат рапани край родния бряг да могат да се ловят на 5 места - край Балчик, нос Галата, Бяла, Несебър и Маслен нос.

Корабите на рапаноловците ще могат да тралят само в разрешените полета. За да бъдат контролирани, плавателните съдове ще бъдат снабдени с проследяващи устройства. При излизане на лов корабите ще са длъжни да информират Центъра за наблюдение на риболовните кораби, базиран във Варна. При тралене извън разрешените зони на рапаноловците ще бъде отнемано удостоверението за стопански риболов, закани се Драгомир Господинов при последната си визита във Варна.

Шефът на рибарската агенция разкри, че с улов на рапани у нас се занимават между 60 и 70 кораба.