Обновеният площад на „Севастопол” събира 160 световни столици (СНИМКИ)
Обновеният площад на „Севастопол” събира 160 световни столици (СНИМКИ) / снимки: Дарик Варна

Варна ще посрещне пролетта с обновено ларго, а една от атракциите по него е новият площад „Свят". Пространството е познато на варненци като „Севастопол" и с годините се е превърнало в култово място за срещи.

Историята на „Севастопол" или как ханът стана американска закусвалня

Десетки метални плакети с имената на световни столици вече красят модернизирания площад. Табелите върху паветата показват посоката и отдалечеността им от Варна, вплетени в оформения като кръг площад.

Обновеният площад на Севастопол събира 160 световни столици (СНИМКИ)
netinfo

Идеята на табелите е да анимират и ангажират пешеходците в сърцето на Варна, като по приятен и деликатен начин образоват по-любознателните. По подобен начин бе оформен и площад „Варна" (пред бившия магазин „Валентина"), където метални табели, вградени в паветата, показват схематично разстоянието от Варна до 11-те общини във Варненска област.

Метални табели в паветата са най-новата атракция в центъра

На площад „Свят", наред с Берлин, Лондон, Париж, Москва и Вашингтон, са изписани имената на Токио, Пекин и Анкара. Не са пропуснати и столици като Кабул, Канбера, Уелингтън и дори Люксембург.

Обновеният площад на Севастопол събира 160 световни столици (СНИМКИ)
netinfo

На всеки плакет името на столицата е изписано на два езика, като е изобразен и гербът на града

Все още обаче не са поставени всички плакети. Последните са в процес на изработка и скоро ще заемат предвидените за тях места. Когато бъдат поставени, на площадната карта ще има над 160 столици, разкри пред Дарик арх. Александър Минчев от проектантския екип, разработил проекта за естетизация и модернизация на главните пешеходни зони във Варна.

Плакетите са изработени от неръждаема стомана с дебелина от около 1 сантиметър. Захванати са здраво за настилката с помощта на дюбели и анкерно лепило. Могат да бъдат махнати само със специализирана техника, обясни арх. Минчев.

Обновеният площад на Севастопол събира 160 световни столици (СНИМКИ)
netinfo

След като бъде окончателно завършен монтажът на плакетите, на площада се предвижда да бъде поставена информационна табела, която да разяснява идеята на проектантите.