Обмислят по-високи данъци за апетитни имоти
Обмислят по-високи данъци за апетитни имоти / Дарик Варна, архив

Възможността местността Ексиновград да влезе във втора зона на града, а Траката да мине в трета, обсъдиха членовете на общинската комисия по финанси и бюджет. Те възложиха на общинската администрация да допълни предложението за определяне на границите на зоните в населените места и категориите на вилните зони на територията на общината. Предложението ще бъде внесено за разглеждане и гласуване на утрешната сесия на местния парламент.

Ако това се случи, ще бъде повишена данъчната оценка на имотите в тези райони. Ръст ще последва и в такса „смет“ за собствениците на недвижимо имущество, изрази мнение Валя Малева от общинската дирекция „Местни данъци“.

Общинският съветник Янко Станев контрира Малева като я попита дали не обслужва нечии интереси в „Приморски“, защото досега не се е случвало човек от администрацията да заеме подобна позиция. За пореден път той изрази мнение, че във Варна се поддържат едни от най-ниските данъци. В подкрепа на разглежданото предложение се изказа и Владимир Тонев от „Нашият град“. Той заяви, че няма да последват мотивите на администрацията, а ще се доверят на политическите си виждания.

На днешното заседание членовете на комисията приеха и план-сметка „Чистота“. Според изчисленията 325 хиляди лева ще бъдат пренасочени към Завода за твърди битови отпадъци. Средствата са нужни, за да покрият инфлацията от 4.1 % към разходите на предприятието. 

Към края на октомври месец инфлацията е била 3.8%. Новите условия на договора ще влязат в сила от първи април. Това накара Владимир Тонев от „Нашия град“ да предложи цялата сума да бъде намалена с 64 хил. лева, защото през първите три месеца изчисленията ще се правят според по-малкия процент. Искането на Тонев не бе прието от останалите съветници.

Шефката на общинската финансова дирекция Стефка Господинова обясни, че не е редно да се правят подобни сметки, защото най-големите количества боклук се обработват през летните месеци, когато вече ще са в сила новите условия.